ANAYASA MAHKEMESİ KANUNDA YER ALAN GÜVENLİK SORUŞTURMASI YAPILMASINI ÖN GÖREN DÜZENLEMEYİ RET ETTİ.
Kamu memur alımında polis,bekçi,öğretmen gibi vb. 657 sayılı devlet memurları kanununa göre memur alımına başvuru yapan adayların ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasının olumlu olması şartı gerekirken, anayasa mahkemesi bu düzenlemeyi bozdu.
Anayasa Mahkemesi, 657 sayılı Kanunda yer alan güvenlik soruşturması yapılmasını öngören düzenlemeyi iptal etmişti. AYM’nin bu iptal kararı bu konunun hiçbir şekilde kanunla düzenlenemeyeceği anlamına gelmemektedir. Yasama organı, detaylarını kanunda göstermek üzere, yeni bir yasal düzenleme yapabilir.
Anayasa Mahkemesi kararı neticesinde artık güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmayacak mı?
Eğer anayasa mahkemesinin kararı kanunlarla düzenlenmezse;
** Anayasa mahkemesinin kararına göre mahkeme kararı bağlayıcı etken olacak ve aday buna göre değerlendirilecektir.
— Bu durum da demek oluyor ki bir aday veya birinci derece ailesi hakkında bir mahkeme kararı varsa adayın güvenlik soruşturması bu duruma göre netleştirileceği,
** Adayın eskisi gibi sosyal medya hesaplarının kontrolü, istihbari çalışmalar, duyumlar, söylentilerinin hiç bir bağlayıcılığı olmayacağı,
** Adayların otel birlikteliğinin bu şekilde bir önemi olamayacağı fakat işlem yapılmışsa adaya bu konu hakkında durum farklı değerlendirilecektir.
Sonuç olarak anayasa mahkemesi 657 sayılı devlet memurları kadrolarına atanacak adayların güvenlik soruşturması noktasında İstihbarati bilgi niteliğinde olan aile bireyine yönelik yapılacak olan güvenlik soruşturmalarının ‘Kişisel Veri Niteliğinde’ olduğu gerekçesiyle iptal etmiş ve sadece mahkeme kararı bağlayıcı bir nitelik taşır şartı getirilmiştir.
Not: Sonuç olarak ailenizin işlediği bir suçtan dolayı elenirseniz anayasa mahkemesinin almış olduğu bu karar emsal gösterilerek hak kaybınız telafi edilebilir. Bu sebepten dolayı bir nebzede olsa olumlu gelişme sayılabilir.