Genel olarak sporcuların gerekli spor becerilerini kazanmasını ve stratejileri öğrenmesini sağlayan yani sporcuları müsabakalara hazırlayanlar “antrenör” olarak adlandırılır. Antrenörler, sporcular ile yakından ilgilenerek onları hem yetiştirmekte hem de motive etmektedir. Bu mesleğin bir diğer adı ise spor eğitimcisidir.
Kişinin antrenör olabilmesi için gerekli bazı koşullar bulunmaktadır. Öncelikle sporu ve sporcuyu sevmesi gerekir. Aksi takdirde bu mesleği icra ederken kişinin mutlu olunması mümkün olmaz. İkincisi; kişinin mesleğini icra etmesine engel olabilecek bir sağlık sorununun olmamasıdır. Üçüncüsü; iletişim becerisinin yüksek olmasıdır. Dördüncüsü ise alanındaki yenilikleri yakından takip etmesidir.
Kişinin antrenör olabilmesi için ilk olarak üniversiteye geçiş sınavına girmesi ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Fakültelerine girmeye yetecek bir puan almaları gerekmektedir. Daha sonrasında ise kişi istediği üniversitenin mülakatlarına girebilir. Mülakatta başarılı olanlar bu fakültede eğitim görmeye hak kazanacaktır. Eğitim süresi dört yıldır. Eğitimini başarı ile tamamlayanlar “antrenör” unvanı alır.
Antrenörler bir diğer adı ile spor eğitimcileri sporun ve sporcunun bulunduğu her yerde çalışabilmektedir. İstihdam edildikleri başlıca yerler; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, amatör spor kulüpleri, profesyonel spor kulüpleri, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar ve özel spor salonlarıdır. Devlete bağlı kadrolara yerleşilebilmesi için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girilmesi ve yeterli puan alınması gereklidir. Özel yerlerde çalışılabilmesi için ise iş ilanlarının takip edilmesi gerekmektedir.
Antrenörlerin çalışma ortamları ve çalışma koşulları ilgilendikleri spor türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak çalışma ortamlarının genellikle açık ve kapalı spor salonları ve soyunma odaları olduğu bilinmektedir. Çalışma zamanları ise müsabakaların gerçekleşeceği saate bağlı olarak değişiklik gösterir. Antrenörlerin günün büyük bir kısmında ayakta olduğu düşünüldüğünde bu mesleğin yorucu olduğu söylenebilir. Ayrıca antrenörlerin sakatlıklarla karşı karşıya kalma ihtimali de yüksektir.