Anadolu Üniiversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) öğrencileri tarafından en çok merak edilen konulardan birisi üst dönemden ders alınıp alınamayacağıdır. Çünkü üstten ders almak beraberinde erken mezuniyeti ya da üst dönemlere daha az ders bırakmayı getirir.
AÖF Yönetmeliğinde Ders Atama ve ekle/sil Koşulları başlıığı altında yer alan Madde 7’nin 2. Değişikliğinde bu konu açıklanmıştır. Buna göre AÖF sistemine ilk kez kayıt olan öğrenci, kayıt yaptırdığı öğretim yılının güz döneminde okutulan bütün dersleri almak zorundadır. Bu dönemde, yani 1. Dönemde üst yarıyıllardan ders alamamaktadır.
Her ne kadar açıköğretime kayıt yaptıran öğrenci 1. Dönemde üstten ders alamasa da kayıttan sonraki bahar döneminde, yani 2. Dönemde üst yıllardan, üst dönemlerden ders alabilmektedir.
2.dönemden sonra AÖF’de üst dönemden ders alınabiliyor. Fakat AÖF sisteminin işleyişinde sınıf kavramı bulunmamaktadır. AÖF’de ilerleyiş dönem bazlı olarak olmaktadır. Bu kapsamda alttan ya da üstten bir ders alımlarında güz dönemlerinin derslerini güz dönemlerinde alabilir, bahar dönemlerinin derslerini bahar dönemlerinde alabilirsiniz.
Sonuç olarak AÖF’de üst dönemden ders alınabilmektedir. Fakat bunun öncelikle her dönem 45 AKTS’ye kadar alınabildiğini unutmamak gerekir. Ayrıca her dönem, bir sonraki dönemden ders alınabilmektedir. Tek dönemlerde bir sonraki tek dönemden; çift dönemlerde bir sonraki çift dönemden ders alınabilmektedir. Yine AÖF yaz okullarında üstten ders alma yapılamamaktadır. Gerekli şartlar sağlandığı taktirde bir lisans programından 3 yılda mezun olunabilmektedir.