Diyaliz Nedir konusunu detaylı bir şekilde anlatmaya başlayalım. Diyaliz, sağlık alanında özel cihazlara kanı temizleme işlemine verilen isimdir. Yani, böbreklerin yaptığı işi cihazlarla yapma işlemidir. Diyaliz bölümü ise böbrek yetmezliği yaşayan hastalara diyaliz makinası bağlayarak hastanın durumunu takip eden, yaptığı işlemleri kayıt altına alan sağlık teknikerlerinin yetiştirildiği önlisans bölümüdür. Hemen her sağlık kuruluşunda diyaliz teknikerlerine gereksinim duyulur. Bu yüzden de pek çok devlet ve özel üniversitesinde bu bölüm bulunmaktadır.
Diyaliz bölümü mezunlarının görev aldıkları hastanelerde üstlendikleri görevlerden bazıları şunlardır:
Diyaliz bölümü mezunları kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde görev alabilirler. Kamu hastanelerine, KPSS puanı ile giriş yapılabilirken özel sağlık kurumlarında görev alabilmek için herhangi bir KPSS puanı şartı aranmaz. Diyaliz bölümünün iş imkânı olan yerleri şöyle sıralayabiliriz:
Diyaliz bölümü mezunları iş hayatına atıldıklarında alacakları maaş, çalıştıkları kurumlara göre değişir. Ortalama yeni mezun bir diyaliz teknikeri devlet kurumunda 4000 TL civarında maaş alır. Evli ve eşi çalışmıyorsa eş yardımı, çocuğu varsa çocuk yardımı alır. Bunlarla birlikte diyaliz teknikerinin alacağı maaş 4.500 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Her yıl ocak ve temmuz aylarında enflasyon farkı artışı olmaktadır.
Diyaliz bölümlerini tercih etmeleri için adayların ÖSYM tarafından yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girmeleri ve baraj puanını geçmeleri gerekir. Fakat TYT sınavında barajı geçen her öğrenci Diyaliz bölümlerini kazanamaz. Çünkü bölümün puanları biraz yüksektir. Bu yüzden puanı yüksek olan adaylar daha avantajlı olurlar.
Daha Fazla Bölüm Tanıtımı İçin TIKLAYINIZ.
Güncel Memur Alımları İçin TIKLAYINIZ.