Türkiye’de yaşamını sürdürmek, ihtiyaçlarını gidermek ve geçim sağlamak için milyonlarca insan çalışıyor. Çalışan insanlar kendini güvende hissetmek, sosyal güvencelerden faydalanmak istiyor. Çalışan bireyler çalışma süresini tamamladıktan sonra emekli olmak için bekler. SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu farklı sistemlere bağlı olarak çalışan insanlara bazı hakları tanımaktadır. SGK kapsamında yer alan çalışanlar 4A ve 4B sınıflandırılmasına girmektedir.
SSK, 4A olarak adlandırılmaktadır. İş göremezlik çalışanın farklı sebeplerden dolayı işte çalışamaması demektir. İş kazası, belirli rahatsızlıklar, analık hali, meslek hastalığı gibi nedenlerden kaynaklı çalışan iş göremezlik hali alabilir. İş göremezlik hali geçicidir. 4B ise eski adıyla Bağ – Kur olarak bilinmektedir. 4B grubunda çalışanlar kariyer meslek grubu dışında kalan kadroları kapsamaktadır. 4B iş göremezlik durumu da 4A ile aynıdır. İş yerinden ya da iş durumundan kaynaklı olarak oluşan engellerde sorgulama yapılır. Sorgulama ile çalışan aradığı bilgilere e-devlet üzerinden ulaşmaktadır.
4A/4B iş göremezlik sorgulaması için e-devlet sistemi kullanılmaktadır. E-devlet üzerinden yapılacak olan sorgulama işlemi için öncelikle çalışanın e-devlet şifresine sahip olması gerekir. E-devlet şifresi olmayan çalışanlar PTT’ye giderek belirli bir ücret karşılığında şifre alabilir. E-devlet üzerinden yapılacak olan sorgulama ise aşağıdaki sıralamaya göre yapılmalıdır.
4A/4B iş göremezlik sorgusu için e-devlet sistemi üzerinden sorgulama kolaylıkla yapılabilir. E-devlet üzerinden yapılacak bu işlem aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile de yapılabilir. Burada bireyin T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapılmaktadır. İş göremezlik sorgusu için e-devlet ve SGK kullanılabilir.