Spor müsabakalarının uluslararası kurallara uygun olarak gerçekleşmesini sağlayan kişiler “hakem” olarak adlandırılmaktır. Hakem olmak isteyenlerin önce gerekli eğitimi alması daha sonrasında da bir spor dalında uzmanlaşması gerekir. Hakemlerin uzmanlaştığı spor dalındaki kurallara hakim olması ve yenilikleri takip etmesi bir hayli önemlidir. Bu meslek yarı zamanlı olarak yapılabileceği gibi profesyonel olarak da yapılabilmektedir. Yarı zamanlı olarak yapıldığında genellikle amatör kulüplerin spor müsabakaları yönetilir. Profesyonel olarak yapıldığında ise süper lig maçlarının yönetimine kadar yükselmek mümkündür.
Bu mesleği seçecek olan kişilerin; spora ilgili, tarafsız, güvenilir, otoriter ve disiplinli olması gerekmektedir. Ayrıca etkili iletişim becerilerine hakim olanların bu meslekte başarılı olduğu bilinmektedir.
Hakem olmak için gereken şartlar şunlarıdır:
İstenilen spor branşına bağlı olarak şartların değişiklik gösterdiği ve ilave şartların eklenebileceği unutulmamalıdır.
Gerekli başvuru koşullarını taşıyan adaylar üniversitelerin, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, hakem kurullarının, gençlik ve spor il müdürlüklerinin vb. açtığı eğitimlere başvurabilir. Eğitimler genel olarak on gün sürmektedir. Bu eğitimleri başarı ile tamamlayanlar yani yazılı, sözlü ve fiziki yeterlilik sınavlarında başarılı olanlar “aday hakem” unvanını almaya hak kazanır. Aday hakemlik bir ila iki yıl sürer. Sonrasında ise aday hakemler il hakem kurullarının teftişinde saha denemelerine katılırlar. Saha denemelerinde başarılı görülen adaylar ise “il hakemliği” rütbesine yükselir.
Merkez Hakem Kurulu’na bağlı olarak düzenlenen spor müsabakalarında, özel spor müsabakalarında ve okullarda gerçekleşen müsabakalarda hakemler istihdam edilmektedir.
Hakemlik başvuruları İl Hakem Kurulu’na yapılır. Gerekli olan belgeler ise Merkez Hakem Kurulu tarafından belirlenir.