Ülkemizde ulaşım çeşitli şekillerde olmaktadır. En çok tercih edilen ise karayolu olmaktadır. Ancak bazı yerlere gidilebilmesi için boğaz köprülerinden ya da otoyollardan geçilmesi gerekmektedir. Bu noktalardan geçebilmek için giriş ücreti ödenmelidir. Araç sınıflandırmasına göre giriş ücretleri değişkenlik göstermektedir.
Hızlı Geçiş Sistemi’nin sağladığı en büyük avantaj ise uzun süreler kaybetmeden istenilen yere gidilebilmesidir. Önceden çok uzun araç kuyrukları oluşmaktaydı ve geçiş yapabilmek çoğu zaman saatler sürmekteydi. Gişelerden bilet alındığı için teker teker araçlar geçiyordu. HGS ile daha önceden tahsil edilen giriş ücretleri ile radyo frekans yöntemi kullanılarak takip edilmektedir. Bunun için önce sürücülerin PTT şubelerinden ya da anlaşmalı bankalara başvurmalıdır. Hem kimlik hem de ruhsatın gösterilmesi gerekmektedir. Yetkililerde sizlere etiket veya kart vermektedir.
Abone olunmaması halinde geçen araçların plakaları kameralar tarafından belirlenmektedir. Eğer bu şekilde geçiş yapılır ise ceza kesilmektedir ve ceza tutarı ise geçiş ücretinin on katı kadar olmaktadır. Bu yüzden abone olunmalıdır. Ayrıca her zaman biraz fazla bakiye bulunması da önerilmektedir. Böylelikle istenmeyen durumlarında önüne geçilmektedir.
Hızlı geçiş sistemi sorgulamaları çeşitli yollar ile yapılabilmektedir. E-Devlet’te bu yollardan biridir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ile şifreniz ile giriş yaptıktan sonra ana sayfa gelecektir. Sorgulama ise şu şekilde yapılmaktadır:
Başka bir seçenek ise de ana sayfada bulunan arama sekmesine Hızlı geçiş sistemi (HGS) hesap bilgileri sorgulama yazarak ulaşmaktır. Bu iki şekilde de cep telefonlarından da E-Devlet uygulamasından da bulunabilmektedir.
Sorgulama yapıldıktan sonra gelen ekranda HGS abonelik bilgileriniz çıkacaktır. Ayrıca bakiyenizde ne kadar kaldığını ve hesap durumunuz hakkındaki detaylara ulaşılmaktadır.