Merhaba arkadaşlar herkesin bir fikrinin veya görüşünün olduğu ve hatta diğer arkadaşlara tavsiyeler verdiği ayakkabı konusunda hem sağlık açısından, hemde parkur başarısı açısından fikir ve önerilerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Genelde ayak kayması şikayetinden dolayı ayakkabısız görüş savunuluyor fakat mülakat zeminlerinin yüzde 90’ında kayma problemi yoktur. (Gölbaşı pomem zemininde kaymak imkansızdır, fakat 23. Dönem pomem mülakatına giren öğrencilerimizden Kırıkkale pomem zemininin kaydığını biliyoruz.)
14 sene profesyonel olarak salon sporu yapmış, tüm spor salonu zeminlerinde müsabakaya çıkmış ve tüm salon ayakkabı markalarını bizzat kullanmış biri olarak sizlere tecrübe ve önerilerimi aktarmak istedim.
Öncelikle sağlık ve sakatlık açısından spor ayakkabısının önemini açıklayalım
Ayakkabı ile zemin arasındaki etkileşim ayakta ve bacakta oluşacak yüklerin en önemli belirleyicidir. Bu etkileşim alt ekstremitede kas, , bağ, kemik ve kıkırdaklarda yaralanmalara neden olabilir.
Doğru/uygun ayakkabı seçimi ile alt ekstremite de karşılaşılabilecek birçok sorunun görülme oranını azaltmak olasıdır.
Arkadaşlar spor ayakkabısı ayaklarımız için bir koruyucudur. Doğru Ayakkabı tercihi pomem, astsubay, bekçilik parkurları gibi ani reaksiyonlu hareketlerde bilek dönmelerini, burkulmaları önler.
Veyahut sıçrama tahtasında ayakkabısız bi şekilde parmağınızı veya ayağınızın herhangi bir bölgesini çarptığınızı düşünün?
Yada sağlık topları arasındaki ani frenlemede ayakkabı olmadıgı için ayak altınızda oluşabilecek yanma ve tahribatı düşünelim?
Tabi ki slolom geçişlerinde de aynı durum.
böylesine önemli, hedefinize ulaşıp üniformayı giymeniz için fark yaratmanız gereken yerde ayağınızda oluşacak ve parkuru yapamamanıza sebep olacak bi sakatlık, veyahut gözden kaçan bir toplu iğnenin parkur yaparken zeminden ayağınıza batması…
Siz hedefinize ulaşmak için onca emek vermiş, maddi manevi yıpranmışken bu şekilde düşünülmeden ayakkabısız çıkılmasından dolayı oluşan küçük bir sakatlık yolunuza taş olsa üzülmez misiniz?
Peki ne yapmamız gerekiyor?
Öncelikle parkuru ayakkabısız değil, ayak yapımıza uygun ayakkabı seçmeli ve o ayakkabıyla yapmalıyız.
(Bunun da en kolay yolu eski ayakkabının iyi bir şekilde kontrol edilmesidir. Eski ayakkabınızı masanın üzerine koyup arkadan bakarak ayakkabının içe veya dışa doğru bozulmalarını tespit edebilirsiniz. Eğer böyle bir sorun var ise ayağın içe ve dışa olan hareketlerini kontrol eden/sınırlayan bir ayakkabıyı tercih etmeniz gerekir. )
Zemine uygun ayakkabı seçmeliyiz, altı kauçuk salon sporları için üretilmiş ayağınıza uygun bir ayakkabı seçtiğiniz taktirde hiçbir problem yaşamayacaksınız.Her zeminin sürtünme katsayısı farklıdır.
(Asics, mizuno, yonex markaları en çok tutulan salon sporu ayakkabıları olup, kendim de çok memnuniyetle kullanıyorum, ayakkabılar 175- 200 tl den başlayan fiyatlarla satılmaktadır.)
Ayakkabılarımıza alışkın olmamız gerekiyor, mülakattan 1-2 gün öncesinde ayakkabı değiştirmemeye çalışın, aldığınız ayakkabıda esneme, taban yüksekliği ve kalıp farkından dolayı bu Tür ani hareketli sporlarda problem yaratıyor.
Aldığımız ayakkabıları mağazada deneyerek küçük adımlarla koşarak veyahut 5 dakika civarı ayağımızda bekleyerek almak size rahatlık konusunda fikir sunacaktır
Ayakkabılarımızın altını temiz tutmaya özen gösterin, tozlu olan ayakkabı altı ve zeminlerde kayma problemi her zaman yaşanmaktadır (zemin de temiz tutulmalıdır)
Ve ayakkabısız görüşü savunan kişi, kendi mülakata girip ayakkabılı yaptığı parkura oranla 2 saniye altını veya 3 saniye üstünü yapmış olması sizi ilgilendiren bir durum değildir,
Hepimizin ayak yapısı, basış şekli, vücut ağırlığı, bilek kuvveti farklıdır ve onun mülakatı başarıyla bitirmiş olması sizin de sağlıklı bir şekilde bitireceğiniz anlamına gelmez.Ayakkabısız yapılan parkurlarda sakatlanmak değil, sakatlanmamak bir mucize bir şanstır.
Alışkın olduğunuz branşa bir ayakkabı hiçbir şekilde parkuru yavaş yapmanıza sebep olmayacaktır, uygun olmayan ayakkabılarla mülakata girmek zorunda olan arkadaşlar hariç, diğer arkadaşlar ayakkabı tercihlerinizi iyi yapıp parkuru ayakkabı ile yapmanızı öneririm.
Bizler parkur eğitmeni olarak sadece sizin antrenmandaki sürelerinizi ölçmekle, hareketi göstermekle yükümlü değil, sizleri sağlık, sakatlık, beslenme ve mülakat gününüzde; mülakata girmeden yapmanız gereken Isınmayı dahil a dan z ye her şeyi size öğretmekle açıklamakla yükümlüyüz.
Son olarak bir soruyla bitirmek istiyorum,
“ Parkura Alışkın olduğunuz ayakkabıyla girip antrenman derecelerinizi (+1, -1) yapmayı mı tercih ederdiniz, Yoksa riske atıp sakatlanmayı veyahut parkuru bitirememeyi mi göze alırdınız ?”
Videoda konu olan linklerin hepsi açıklama kısmında. Nasıl Olunur Anket İçin : https://goo.gl/6ZCVvS Tyt Puanı Kaldırılmalı : https://goo.gl/1WRCgE Polislik Rütbeleri ve Görevleri : https://goo.gl/pr4fR2 Boy Kilo Kitle İndexi Hesaplama: https://goo.gl/VNNKp5 Polisliğe Engel Olan Sağlık Durumları: https://goo.gl/QQBSDo Mülakattan 100 Puan Nasıl Alınır : https://goo.gl/mSjzDP Mülakatta en çok sorulan sorular ve diğer...
Sayın İç İşleri Bakanı Süleyman SOYLU geçtiğimiz günlerde güven masası için 2500 bayan polis memuru adayı alacağını duyurması üzerine, bu konu hakkında adayların aklında bir çok soru belirmişti ve beklenen açıklama bu gün geldi. Akademiden gelen açıklama ya göre ; 24. Dönem Pomem Sınav Duyurusu İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü...
TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın Çankırı’yı ziyareti öncesinde yol güzergahında görevli olan polis memurları Harun ŞAHİN (20) ile Mehmet Akif YILDIRIM(27) isimli polis memurlarına, 18 KZ 841 plakalı aracı kullanan 53 yaşındaki Satılmış A.’nın çarpması sonucu Harun Şahin isimli polis memurumuz yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamış ve şehit olmuştur. Diğer polis...
Polislik sınav aşamalarından biri olan Fiziki Yeterlilik parkuru adayların en çok sakatlık yaşadığı alanların başında gelmektedir. Bu sebepten dolayı bir çok aday hedefine giden yolda ya elenmek zorunda kalıyor yada performansını tam anlamıyla ortaya koyamıyor. Siz değerli kardeşlerimizin bilinçlenmesi ve hedeflerinin ve hayallerinin yarım kalmaması için hocaların hocası kayseri pomem...
Kiminin çocukluk hayali kimin sonradan aşık olduğu meslektir polislik, polis veya polis arabası görünce önümden giden arkasından aşıkcasına baktığı bir büyük aşktır. Polis olmanın çeşitli yolları vardır PMYO, POMEM ve PAEM dir. Bu okullara girmek için: -Lise mezunu ve 26 yaşından gün almamış olup TYT den enaz 260 puan alırsanız...
Hava Polisi Seçme ve Yetiştirme Şartları Hava polisi aday adaylarında müracaat tarihi itibarıyla aranacak şartlar şunlardır: Polis memuru ve daha üst rütbedeki emniyet hizmetleri sınıfı personeli olmak, Emniyet teşkilatında fiilen beş yıl çalışmış olmak, Kıdeme etkili ceza almamış olmak, En az ön lisans mezunu olmak, İkinci bölge hizmetini bir kez...