PMYO Fiziki Yeterlilik Parkurundan Nasıl Tam Puan Alınır ?
Pmyo sınav aşamaları içerisinde ön başvuru ve ön sağlıktan sonra ki aşama olan, fiziki yeterlilik parkurundan tam puan almanıza yönelik tüyolar, bunun yanı sıra ise fiziki yeterlilik parkurunda en çok yapılan hatalar ve en çok elenme sebeplerinden bahsedeceğim. Bu sayede fiziki yeterlilik parkurunda hata yapmaktan kurtulacak ve verdiğim tüyoları ve taktikleri tam anlamıyla uyguladığınız takdirde parkurdan tam puan alacaksınız.
Pmyo adayı fiziki yeterlilik parkurundan tam puan veya tama yakın bir puan alması gerekmektedir. Nedeni ise: Pmyo alımlarında 2500 kişilik kontenjan açılmasına rağmen çok fazla bir talep olmasından kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı da tüm alanları eksiksiz ve hatasız bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]İLK PARKUR DENEYİMİM
İlk parkur deneyimimde parkuru 50 saniye gibi çok kötü bir zamanda tamamladım, lakin 1,5 ay gibi bir zaman diliminde sağlam bir çalışma ve doğru stratejiler ile parkur derece mi 39 saniye ye kadar indirdim. Sınav günü ise 38 saniye yaparak o günün rekorunu kırdım ve parkurdan tam puan aldım.[/box]
DEĞİNMEK İSTEDİĞİM 1. NOKTA:
Sizlerin de çok merak edip sıklıkla sorduğu bir konu hakkında olacaktır.
Sevgili arkadaş; bu konu çok basit gibi gözükse de oldukça önemli bir konudur, Çünkü parkur anında kaymanız, zemin hakimiyetini sağlayamamanız, sizin elenmenize, ceza almanıza ve de parkuru çok kötü bir saniye ile tamamlamanıza sebep olacaktır.
Kendimden yola çıkarak örnekler ile açıklamak istiyorum, ben parkur çalışmaya başladığım o günlerden, sınav gününe kadar tüm parkur çalışmaları mı çıplak ayakla yaptım. Nedeni ise, parkur zeminlerinin birbirlerini tutmamasından kaynaklanmaktadır. Bir zeminde kaymayan ayakkabı diğer zeminde kayabiliyor olması beni parkuru çıplak ayakla yapmaya yöneltti, bundan dolayı da ayakkabı giyerek böyle gereksiz bir riski göze alamadım.
Eğer sizlerde kararsız kaldıysanız parkur çalışmaya başladığınız ilk günden son güne kadar ayakkabısız çalışın. İllaki ayakkabı giymeyi düşünüyorsanız eğer ayağınızı yormayan, hafif ve birden fazla parkur zemininde test etmek koşuluyla, kaymayan ayakkabı tercihinde bulunmanızı tavsiye ederim. Lakin sınav günü kayma ihtimaliniz tabi ki gene olacaktır. Ayakkabı konusunda gerekli açıklamayı yaptığımıza göre artık tercih sizin.
DEĞİNMEK İSTEDİĞİM 2. NOKTA:
Sevgili arkadaş; Gene merak ettiğiniz ve sıkça sorduğunuz,
Parkur çalışmasına ne kadar süre önce başlamalıyım ?
Sınava kaç gün kala parkur çalışmasını bırakmalıyım ?
Parkur çalışmasına haftada kaç gün gitmeliyim ve günlük kaç saat çalışmalıyım ?
Gibi konulara da netlik getirelim ki fazla yüklenip hamlama ve kas zedelenmeleri gibi istenmeyen olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmayınız.
Parkur çalışmalarına 2 ay öncesinden başlamanızı tavsiye ederiz, eğer besyo öğrencisiyseniz veya çok atik bir yapınız var ise 1,1.5 ay gibi bir süre yeterli olacaktır. Eğer çok hantal bir yapınız varsa 2.5 ay öncesinden başlamalısınız.
Parkur çalışmasını sınava bir hafta kala iyice azaltıp bitirmelisiniz, nedeni ise vücudunuzun dinlenmesi ve sınav gününe kadar enerjinizi toplamanız açısından çok yararlı olacaktır.
Parkur çalışmasına 2 gün üst üste gidip bir gün ara vermeliyiz, vücudumuzun dinlenmesi ve veriminizin artması açısından bu aralar oldukça önemlidir. Parkur çalışmalarınızı da ilk haftalarda 1-1.5 saat tutarken sonrasında ise 2 – 2.5 saat te çıkarmalısınız.
[button color=”red” size=”small” link=”http://” icon=”https://simdiogrendin.com/pmyo-fiziki-yeterlilik-parkuru-calisma-plani-nasil-olmali/” target=”true”]Örnek çalışma planlarına ulaşmak için buraya TIKLAYINIZ.[/button]
Önemli olan parkuru yukarıda belirtilen değer aralığında yapmak değil kesinlikle bunu kafanızdan silin, asıl önemli olan nokta parkur parkuru tam ve tama yakın yapmaktır. Aksi takdirde pmyo sınavında başarılı olmanız çok zorlaşacaktır.
Parkur Simsarı : İlk defa duyduğunuz ve ne anlama geldiğini bilmediğiniz bir kelime değil mi, öyleyse açıklayalım. Parkur simsarı sizin gibi hayali polislik olan kişileri kandırıp, hayallerinizle oynayan parkura çok iyi hazırlandığınıza sizleri ikna edip paranızı alıp kandıran kişilerdir.
Parkur Simsarı ne yapar: Öncelikle parkurun istasyonlarının olması gerekenden daha uzun ve daha yüksek bir şekilde ayarlar, sizlerde bu parkura başladığınızda olduğunuzdan daha kötü görünmenizi sağlar, sizler parkur çalışmaya başladıktan sonra her geçen gün çaktırmadan parkurun uzunluk ve yüksekliğini azaltır. Parkur olması gerekenden daha kısa, yüksekliklerde daha alçaktır. Sizler bu parkurda tam saniyede yaparsınız ve artık kendinizi hazır hissedersiniz. Sınav günü ise sizin çalıştığınızdan daha zorlu bir parkurla baş başa kalır ve başarısız olursunuz. Bu yüzden hem bir yılınız hem de paranız gitmiş olur.
Kondisyon : Sevgili arkadaşlar bir çok kişinin düştüğü hataya sizlerde düşmeyin diye, bu uyarıyı yapmak istiyorum. Parkur dışardan bakıldığında çok çok kolay gibi gözükmektedir. Lakin pmyo veya pomem parkuru yüksek kondisyon gerektiren bir parkurdur. Bundan dolayı da parkuru hiçbir zaman küçümsememelisiniz ve her zaman ciddiye almalısınız. Parkurun kondisyon gerektirdiğini söylemiştik bu yüzden parkura çalışmaya başlamadan önceki bir hafta kondisyonunuzu arttırmalısınız.
Yükseklik ve uzaklık: Parkur çalışmaya başladığınızda parkuru olması gerekenden daha uzun ve daha yüksek yapacaksınız, parkur simsarlarının aksine zaman ilerledikçe parkurun yükseklik ve uzaklıklarını düşürmeyeceksiniz. Bu sayede sınav günü sizin karşı karşıya kaldığınız parkuru çok kolay bir şekilde bitirecek ve kolaylıkla tam puan alacaksınız.
Bildiğiniz üzere, pmyo fiziki yeterlilik parkuru 7 istasyondan oluşmaktadır. Bu parkur pmyo adayı olup, polis olmak isteyen öğrencilerin kondisyon, denge, çeviklik, esneklik ve çabukluk gibi kriterleri ölçmeyi amaçlayarak hazırlanmıştır.
Pmyo ve pomem öğrencileri için aynı kriterler altında hazırlanan bu parkurun tüm istasyonlarına sırası ile bakıp, bu istasyonlar hakkında ki tüyolara ve dikkat edilmesi gereken hususlara değinelim.
1.İstasyon: Jimnastik Tahtası Üzerinde 5 Sıçrama
İlk istasyonumuz olan jimnastik tahtasını tanıyalım, başlama fotoseli ile arası 6 metre olan jimnastik tahtamız 2,5 metre boyunda ve 40 cm yüksekliğindedir. Bu tahta üzerinden iki ayak aynı anda hareket etmesi kaydıyla 5 defa sıçramamız gerekmektedir. Tek ayakla yapılan sıçrama hareketi kabul edilmeyecek ve 5 sıçrama hareketinden bir tanesini bile nizami yapmayan aday bu istasyonu yapmamış sayılır ve diskalifiye olur.
Tüyo: Bu istasyonda başarı olmak için merdiven yukarı çift ayakla zıplama hareketi çalışılarak bacak kasları güçlendirilebilir. Bir sonraki aşamada ise aşağıdan yukarı 2 merdiven çıkmak koşuluyla zıplama hareketi çalışılmalıdır. Parkurda ise fotoselden zıplama tahtası arası 6 metre olduğundan dolayı bu alan çok hızlı geçilmeli sıçramaya başlandığında her sıçramada tahtanın sonuna kadar ilerlemeliyiz. Bu sayede 1 saniye kazanmış oluruz.
2.İstasyon : Lastik İçerisinden Geçme
Bu istasyonda 6 adet lastik bulunmaktadır bu lastiklerin iç çapları 16 inch yani 40.64 dir. Lastikler çapraz bir şekilde bağlı konumda bulunmaktadırlar.
Tüyo: Jimnastik tahtası ile lastik arası olan 3 metreyi çok atik bir şekilde geçip lastiklere uluşmalısınız. Jimnastik tahtasından 5. Sıçrayıştan sonra hiç beklememelisiniz, lastiklere geldiğinizde seri ve ayaklarınızın uçlarında seker gibi sağ ayak sağ lastikte, sol ayağında sol lastikte olması koşuluyla karşıya bakarak ilerlemelisiniz.
3.İstasyon : Ağırlık Taşıma
Parkurun en yorucu ve çok zaman kaybettiren aşamasına geldi sıra. Erkekler (15+15=30 Kilo) bayanların ise (10+10=20) kilo yükle ile 1 tur atarak koştukları istasyondur.
Tüyo: Bu istasyonda başarılı olmak isteyen adaylar parkur çalışmalarında ağırlıklarının her birine 3 kilo daha fazla eklemeli ve koştukları mesafeyi 2 metre daha uzun tutarak çalışmalıdırlar. Bu sayede daha zoruna alışan vücut, gerçek sınav anında kat edilen mesafe daha kısa ve yükler daha hafif geldiği için zorlanmadan bu aşamayı tam zamanında bitirecek ve rakiplerine fark atacaktır.
4.İstasyon : Sağlık Topu
Ağırlık taşıma istasyonundan sonra sizi sağlık topu dokunma istasyonu karşılayacaktır. Atikliğin ön plana çıktığı bu istasyona gelmeden önce ağırlık taşıma istasyonunda ağırlığı bıraktıktan sonra var gücünüzle depar atıp önce 2. top sonra 1.top ve daha sonra 2. topu ellemek koşuluyla bu aşamayı bitireceksiniz.
Tüyo: Bu aşamada başarılı olmak istiyorsanız öncelikle atikliğinizi ön plana çıkarmalısınız, atikliğinizi ön plana çıkaracak kondisyon hareketi ise
1) A – B
2) B – A
3) A – C
4) C – B
5) B – D
6) D – C
C Noktasından da A noktasına gidip yeniden başa dönebilirsiniz. Her noktaya vardığınızda ya yeri ya da koyduğunuz bir cismi elleme yi unutmayınız.
Diğer önemli nokta ise 2.topu ellerken sağ ayağın önde olması ve 1. Topu ellerken de sol ayağın önde olması sizin geriye doğru hızlı bir şekilde dönmenize olanak sağlayacaktır.
5.İstasyon : Takla
Bir takla atıp parkura devam etmeniz istenilen istasyondur.
Tüyo: Sağlık topu istasyonundan çıkarken gene var gücünüzle takla minderine doğru koşacaksınız, takla minderine geldiğiniz an duraksamadan direkmen takla atacak ve taklayı tamamlarken sağ ayağınız yere basacak konumda olacak ki zaman kaybetmeden kalkacak ve slaloma gireceksiniz. Bu sayede 2 saniye kazanacaksınız.
6.İstasyon : Slalom Koşusu
Takladan 4 metre sonra bizi karşılayan bu istasyon 6 slalom çubuğundan ve tüm çubukların arası 2,5 metre olacak şekilde ayarlanmıştır. Tüm slalom çubuklarının çevresinden geçmek koşuluyla tamamlanacak olan aşamadır.
Tüyo: Slalom aşaması hızın yanında strateji isteyen bir platformdur. Bundan dolayı bu aşamayı tamamlarken kesinlikle büyük adım atılmayacak küçük ve seri adımlarla hareket edilecektir. Slalomun dibine girilecek, dışarı ve ileriye doğru bir adım atılacak ve diz o tarafa doğru kırılıp slalomun etrafından geçilmelidir. Kesinlikle slalomdan geçilirken kayılarak geçilme taktiği uygulanmamalıdır bu size zaman kaybettirecek ve slalomu devirme dezavantajı da yaratabilmektedir.
7.İstasyon : Engel Altından ve Üstünden Geçme
Parkurun son aşaması olan engelin üstünden, altından, üstünden ve bir daha altından geçmek koşuluyla tamamlanacak olan istasyondur. Bu istasyonda üstündün geçtiğiniz engelin yüksekliği 50 cm altından geçtiğiniz engelin yüksekliği ise 110 cm dir.
Tüyo: Artık gücünüzün sınırına geldiğiniz ve kırılma noktası olan ana geldiniz, kesinlikle hız kesmeyecek son gücünüze kadar kullanmaya devam edeceksiniz. Slalomdan sonra hızlı bir çıkışla sağlam bir zıplama yapacaksınız, havadayken sol tarfa dönüp altından geçmeniz gereken engelin dibine doğru sokulacak ve tek adımda yan şekilde altından geçeceksiniz. Sonra gene aynı şekilde yapıp bu istasyondan çıkacak ve var gücünüzle fotosele koşup foto seli durduracaksınız.
Adana escort Alanya escort Anadolu yakası escort Ankara escort Antalya escort Ataköy escort Avcılar escort Avrupa yakası escort Bahçelievler escort Bahçeşehir escort Bakırköy escort Beşiktaş escort Beylikdüzü escort Bodrum escort Bursa escort Denizli escort Esenyurt escort Eskişehir escort Etiler escort Fatih escort Gaziantep escort Halkalı escort İstanbul escort İzmir escort İzmit escort Kadıköy escort Kartal escort Kayseri escort Kocaeli escort Konya escort Kurtköy escort Kuşadası escort Kocaeli escort Kurtköy escort Maltepe escort Malatya escort Mecidiyeköy escort Mersin escort Nişantaşı escort Pendik escort Samsun escort Şirievler escort Şişli escort Taksim escort Ümraniye escort
Abi kendi çalışmamız için bir yer falan var mı nerde çalışmam lazım