- Yaşlı Destek Programı Başvuruları Alınacak.
- Tarım ve Orman Bakanlığı 10 Bin Personel Alımı Yapacak.
- Hangi Borçların Silineceğine Dair Yapılandırma Kanunu Yayınlandı.
- MSB 1115 İşçi Alımı Duyurusunda Sınava Girmeye Hak Kazananlar Belli Oldu.
- Sermaye Piyasası Kurulu Memur Alım Başvuruları Başlıyor.
- Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü İşçi Alım İlanı Yayınlandı.
- PTT’DEN 1500 TL Yardım Başvuru Ekranı Açıldı.
- İlk Kez Araç Alacaklara Sevindirici Haber: Taşıta ÖTV İndirimi Müjdesi Geldi.
- MSB Kara Kuvvetleri Komutanlığı 16 bin KPSS’siz Sözleşmeli Er Alım İlanı Yayınlandı.
Sosyal güvenlik kurumu Türkiye’de bütün sigorta ve prim ödemelerinin, kontrollerinin ve emeklilik işlemlerinin kontrol edildiği kamu kurumudur. SGK bünyesinde sigortalılık faaliyetleri herhangi bir işyerinde sigortalı olarak çalışanları, kamu görevlilerini ve kendi isteğiyle sigortaya kaydolup sigorta primlerini yatıranları ifade eder. Bu kapsamda SGK sisteminde 4A, 4B ve 4C olarak sigorta grupları yer alır. Çoğu kişi bu grupların ne anlama geldiğini, kendisinin neden 4A olup 4C olmadığını ya da 4B yerine 4C olduğunu merak eder. Bu yazımızda bunu detaylı olarak araştırdık ve ayrıntılarını paylaşıyoruz.
A dilimi, uzun yıllardır SSK olarak adlandırılan kesimi ifade eder. Yani bir işverene bağlı olarak çalışan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumunda 4A sigorta dilimindedirler. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5510 sayılı sigortalı sayılanlar başlıklı 4. Maddesinde bu durum açıklanmıştır. Burada hizmet akdi ile bir ya da birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 1 Ocak 2007 tarihinden sonra SSK’lı olarak değil, 4A’lı olarak isimlendirileceklerdir.
Dolayısıyla 2007 yılında yapılan değişikliklerle artık SSK’lıyım demek yerine 4A’lıyım demek gerekmektedir. Bugün şahıs firmalarında, şirketlerinde, fabrikalarda çalışan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumunda 4A diliminde yer almaktadırlar.
4A’yı açıkladığımıza göre B ve C dilimlerine geçebiliriz.
SGK’da yer alan A, B, C dilimlerinin her birisinin detayları farklıdır. Her birinde sigorta primleri, prim günleri, yaş detayları farklılık gösterir. Kademelere göre primler değişir ve bu daha sonra emekli olunması halinde emekli maaşına da yansır. Aslında sizin için dilimlerden ziyade emeklilik şartları ve maaşı önemlidir.